Club W Heroes zijn stuk voor stuk schatten van mensen met een enorme passie, exclusief voor Club vertellen ze hun uniek verhaal. Maak kennis met FAM the Label ontwerpster Vanessa Beniers. 

Van reisleidster in het buitenland tot een bevallige stewardess. “O jee, never again! Elke dag moest ik wel 10 piloten kussen!“

Van leidinggevende bij een keten van poetsbureaus naar opleidingen geven over lichaamstaal en ‘echt contact’ maken. De combinatie van alsmaar doorzetten in telkens weer een nieuwe job, het allemaal zo perfect willen doen én toch niet de levensnoodzakelijke voldoening krijgen, deed haar landen in een burn out. Je zou voor minder.

Wat was ook weer haar droom? Zat ze als kind niet in volle bewondering naast de naaimachine van haar oma? Opleiding patroon tekenen misschien? Stoffen tot leven maken en vrouwen er in zien bewegen.  

Een wervelende modeshow van haar eindwerk als mode ontwerpster gaf de doorslag. Wat een absolute boost gaf dat.

“Voortaan doe ik alles zelf, ik word mijn eigen baas en creëer mijn eigen label.” 

Toeval zit in een klein hoekje, Clarisse Rocha was juist als Portugese economische vluchteling in België aangeland en vond haar eerste job als poetsvrouw bij Vanessa. Elke euro die ze verdiende stuurde ze naar haar familie in Portugal, En wat bleek? Clarisse had in Portugal expertise in stoffen en artisanale fabricatie van kleding.

Ook vanuit ecologisch standpunt leken Clarisse & Vanessa een fantastische match. Portugese stoffen verwerken in een Portugees atelier daar ter plaatse, dat zorgt voor een kleinere ecologische footprint. Duurzaamheid, dat vinden we allemaal belangrijk. Weten dat wat je draagt niet zo maar in elkaar gestikt wordt door een fout betaalde kracht in een ver land. Dat is een van de redenen waarom de collectie ook zo gesmaakt wordt door rijpere vrouwen, zij kopen bewuster én met meer inzicht.

Het ging van poetsen naar vergaderen’ en voor Clarisse & Vanessa het goed en wel beseften, zaten ze in het vliegtuig naar Portugal. Samen op zoek naar leveranciers en een klein authentiek atelier. Met Ilda & Manuel aan het hoofd zit daar nu het kloppende hart van de FAMilie, die elke dag met zorg en aandacht ‘Fam the label’ tot leven brengen.

VANESSA: “Het tijdloze valt op in alle creaties, daarom dat mijn collecties ook zo gesmaakt worden door vrouwen van alle leeftijden, en zeker ook door vijftigplussers. Mijn inspiratie? Ik neem bewust de tijd om in de drukte van de stad een koffietje te gaan drinken. Ik kijk rond, zie wat er beweegt, maak nota’s in mijn kribbelboekje of maak een foto van wat me opvalt. Of ik ga langs bij ‘de winkels waar mijn collectie hangt, daar zie ik vrouwen mijn kleren passen en zie ik hun reacties, dat is zo waardevol voor de volgende collecties. Combineren van een strepenrok met een blouse in een andere print? Tuurlijk! Wat ja draagt en combineert is een statement, kleding zegt iets over je persoonlijkheid, je zet in de verf wie je écht bent. Bij al mijn ontwerpen hou ik rekening met het multifunctionele: draag die jurk met hoge hakken, of ook eens met stoere boots? Elke vrouw is een FAM: de hoofdletters zijn daadkrachtig, fel en sterk maar de zachte uitspraak refereert naar de gevoelige, aaibaar fragiele kant. Elke vrouw laat graag die beide facetten zien.”

Het allerbelangrijkste voor Vanessa is samenwerken met mensen waarmee je een unieke band kan voelen en die je kan vertrouwen zoals je eigen FAMilie. Zoals haar team in Portugal, maar ook de vele Fam-bassadrices, echte vrouwen die een FAM stuk dragen en op die manier meebouwen aan een gezond en duurzaam modelandschap. 

Check de Fam the Label webshop! Club W leden en Wifties krijgen 10% korting op hun bestelling. De kortingscode is: wifty10 (kleine letters). De code is 10 dagen geldig, tem zaterdag 10 april 2021.

WEBSHOP FAM THE LABEL 

Film: Dirk Theuns / USP – Tekst: Christel De Jonghe – Foto’s: Laure Van Hijfte en Vanessa Beniers, met hun toestemming gepubliceerd.

OOK CLUB W HERO WORDEN? Contacteer info@clubw.be