Club W Heroes zijn stuk voor stuk schatten van mensen met een enorme passie en een uniek verhaal. Exclusief voor Club W ontwerpen ze collector items of stellen ze een bijzonder pakket samen. Altijd in beperkte oplage en tijdelijk te koop voor Club W leden. Maak kennis met Koen Van Pottelbergh!

ECHTE MENSEN

Koen is een man met een droom, van jongs af aan wilde hij de wereld veroveren. Geboren en getogen in een familie van opticiens zocht hij zijn eigen accent waarmee hij een verschil kon maken. Voor Koen kwam die échte start in zijn ‘tweede leven’. Een geluk bij een ongeluk, dat kan je bij hem wel zeer letterlijk nemen. Een stom accident zette zijn leven ‘on hold’. Zonder die haast noodlottige wending in zijn leven was hij nooit een man met een missie geworden. Het zijn de ogen waarmee je kijkt, maar ‘zien’ kan je op vele manieren. Zien wat er écht speelt, zien dat niet iedereen van een gefortuneerde onbezorgdheid geniet, én er daadwerkelijk iets aan doen. Weten dat in andere continenten oogverzorging geen evidentie is. Of dichter bij huis: het sociale aspect van toch maar blijven rondlopen met slechte ogen door gebrek aan geld.

KOEN: “De mooiste dingen zijn niet te koop. Goede gezondheid en veel liefde zijn de mooiste geschenken. Ik voel mezelf niet echt een Hero. Ik doe de dingen die ik graag doe en mensen helpen om beter te zien is een mooi geschenk aan iemand, want je tovert gratis een glimlach op het gezicht en dat is waar ik het voor doe. Dit zijn de beste vitamines ter wereld. Als kind had ik altijd een droom, ik wilde de wereld veroveren. Mijn ouders lachten dit weg en uiteraard wist ik zelf ook niet hoe ik dat moest aanpakken. Maar ik bleef in mijn droom geloven want ‘A winner is a Dreamer that Never Gives Up’, dat was ooit het motto van Nelson Mandela en deze quote heeft me ook altijd blijven inspireren.”

ECHTE VERHALEN

KOEN: “Ik heb een tweede kans gekregen na een zwaar auto-ongeluk, ik lag een maand in coma, gevolgd door 6 maanden kliniek en 2 jaar revalidatie. De Koen van voor het ongeluk is een andere Koen dan na het ongeluk. Vooral op mentaal vlak, ik sta op een andere manier in het leven, veel bewuster en intenser. Deze nieuwe start heeft een enorme impact gehad op wie ik ben vandaag. Iedere dag bedank ik Onze Lieve Heer voor deze tweede kans omdat ik echt door het oog van de naald ben gekropen. Alles hangt er nog aan en alles marcheert nog, dus mij hoor je niet veel klagen. Maar enkel dankgebedjes doen vond ik niet genoeg, ik ging op zoek naar een andere uitdaging om mijn dankbaarheid en nederigheid te uiten. Het zaadje was gepland voor mijn eerste challenge ‘Eyes for the World’.

In mei 2012 was professor Silver te gast bij het programma van ‘Scheire en de schepping’. hij had een bril ontwikkeld voor mensen in de derde wereld die geen normale bril en/of doktersbezoek kunnen veroorloven. Bril op, scherpte zelf instellen en klaar. Simpel, goedkoop maar des te meer geniaal. Toen ik dit zag ging er voor mij een nieuwe wereld open en nam ik de dag nadien contact met professor Silver en de week nadien zaten we samen in Oxford om samen het brilletje te finetunen en draagbaarder te maken. Eind 2012 was ‘Eyes For The World’ geboren.

Het eerste project van ‘Eyes For The World’ was samen met Dr. Luc Beaucourt, toenmalig spoedarts in het UZA waar ik 6 maanden en 2 jaar heb gerevalideerd. We hadden een goede band en samen hebben we 5000 brillen aan kinderen in Myanmar geschonken. We hebben projecten opgestart in Brazilië, Peru, Marokko, Ghana, Rwanda, Oeganda, Botswana, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Madagaskar, Indië, Myanmar, Roemenië, Nederland en Luxemburg.

Ik werk ook hier samen met verschillende sociale huizen in Mechelen, Schelle, Boom, Willebroek, Gent en binnenkort ook Lier. Dit project noemt ‘Eyes For Belgium’ en is een onderdeel van Den Brillenman. Deze brillen met glazen kosten 60€. Dit jaar hebben we ook een samenwerking opgestart met Fedasil en het Rode Kruis om mensen zonder papieren te helpen. Dit geeft me energie omdat mensen helpen de juiste positieve vibes geven.

Ook koninging Mathilde is fan. Tijdens het WK Voetbal in Brazilië was ‘Eyes For The World’ het sociaal project van de Rode Duivels. Mijn opdracht was om kinderen te helpen met zelfcorrigerende brillen in de 3 steden waar de Rode Duivels actief waren. Rio was één van de steden waar we projecten moesten opstarten en daar heb ik het bezoek gekregen van onze majesteit. Dit was uiteraard een fantastische ervaring. Onze koningin is een hele warme en aangename vrouw. Toen ze het brilletje ophad zei ze: “Dit is de bril van de toekomst” en dit verhaal is de wereld rond gegaan. Uiteraard zijn er heel wat deuren geopend en dat was de echte start van ‘Eyes For The World’. Dankzij deze media aandacht was ‘Eyes For The World’ ook het sociaal project van Team Belgium tijdens de Olympische Spelen in Rio. Hiervoor heb ik de 3de gouden medaille gekregen van persmensen en dat was een heel mooie erkenning . Op dat moment hadden we 1500 kinderen geholpen in de Favella ‘Cindade de Deus’. Geen ongevaarlijke onderneming, maar we werden met open armen ontvangen. Mensen helpen om beter te zien is het mooiste geschenk dat je iemand kan geven.”

ECHTE INTERACTIES

KOEN: “Ik ben een sociale opticien maar ook wel een speciale, haha. Ik vind een doorsnee bril veel te duur, België staat op nummer één als duurste land wanneer het  over de gemiddelde prijs van een bril met glazen gaat. Met mijn optiek ‘Den Brillenman’ wil ik vakmanschap combineren met het sociaal economisch ondernemen. Het gaat niet enkel over er goed uitzien maar vooral om goed te zien. Hier kost een bril met glazen kost 99€ en een multifocale begint vanaf 399€.

Dit alles gebeurt in een leuke omgeving. ‘Den Brillenman’ wil een verschil maken. Ik werk iedere maand samen met andere kunstenaars die in het pand komen exposeren. Deze expositie ruimte noemt ‘Galleria Het Oog’. Iedereen kan vrijblijvend genieten van de geëtaleerde kunstwerken. Kunst is een bron van inspiratie en geeft zuurstof aan onze maatschappij.

Iedereen die bij ‘Den Brillenman’ buitengaat is een ambassadeur of ambassadrice. Mijn uitdaging is om iedereen met een glimlach en goed gevoel naar huis te sturen. Want mond aan mond is voor ons nog altijd de beste reclame.

Voor Club W leden ligt er bij aankoop van een bril een gratis zelfcorrigerende leeszonnebril klaar. Kom langs, ik tover een glimlach op je gezicht!”

  • Maak een afspraak met Koen.
  • Optiek Den Brillenman – Befferstraat 22 – 2800 Mechelen – www.denbrillenman.be

 

Alle foto’s zijn eigendom van Koen Van Pottelbergh, met zijn toestemming gepubliceerd. Credit zwart-wit foto: Jo Photography

OOK CLUB W HERO WORDEN? Contacteer info@clubw.be